Bild på valblankett

Sök till utbildning utanför Skaraborg

Här finner du information om du vill söka till ett program utanför Utbildning Skaraborgs antagningsområde*

Det är jätteviktigt att du gör det här noggrant så att kommunen du söker till förstår vad du vill.

På första sidan i LOGGA IN, går du direkt till valraden och klickar på ”Val utanför kommunen/samverkansområdet”. Därefter går du vidare till sista kvittenssidan. Där finns det tre rutor som ska fyllas i - ange kommun, skola och program. Observera att hela landets programutbud visas i rullisten, inte bara de program som finns på den skola du har valt. Därför är det viktigt att du kontrollerar så att utbildningen verkligen finns på den skola du väljer.

Om du söker Ekonomiprogrammet, Humanistiska programmet, Naturvetenskaps-programmet eller Samhällsprogrammet måste du göra ett språkval. Ange vilket språk du önskar läsa i rutan ”övriga upplysningar” längst ner på kvittenssidan, t ex. språkval: spanska steg 3.

Om du vill lämna mer information om valet kan du också skriva det under ”övriga upplysningar”.

Om du vill söka utbildning på en kommunal skola utanför ditt samverkansområde kan du ange särskilda skäl och få din ansökan prövad för att bli mottagen i första hand.

Om du blir andrahandsmottagen på en utbildning har du inte rätt till inackorderingsbidrag. 

Läs mer om första- och andrahandsmottagning här. 

*Essunga, Falköping, Grästorp, Gullspång, Götene, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm, Töreboda och Vara.